divendres, 10 de novembre del 2017

EXPO Construir la revolució

El passat 7 de novembre de 2017 vam recordar els cent anys exactes de la presa del poder per Lenin i els bolxevics a Rússia. L’assalt al Palau d’Hivern de Sant Petersburg -el 25 d’octubre de 1917, d’acord amb el calendari julià vigent a Rússia- va motivar la caiguda del govern rus i el començament de l’anomenada Revolució d’Octubre.
Vladímir Lenin assumia el paper de cap del nou estat soviètic i començava la institucionalització d’un règim polític que durà oficialment fins el 25 de desembre de 1991, l’estat socialista o comunista.
L’Estat soviètic sorgit de la Revolució va promoure un nou llenguatge visual per construir una nova societat basada en l’ideal socialista. La dècada i mitja següent va ser un període d’intensa activitat i innovació en el camp de les arts -i sobretot entre els arquitectes-, marcat per les formes geomètriques pures.
El nou Estat requeria nous tipus d’edificis, des de cases comuna, clubs i equipaments esportius per al proletariat victoriós, fins a fàbriques i centrals elèctriques, per fer front als ambiciosos plans d’industrialització, i també centres d’operacions per a la promulgació de polítiques d’Estat i la difusió de propaganda, entre els quals cal destacar el Mausoleu de Lenin.
Els alumnes de Món Contemporani, de primer de batxillerat, hem volgut commemorar el centenari col·laborant en l’exposició Construir la Revolució. Arquitectura a Rússia, 1917-1935, un dels períodes més excepcionals de la història de l’arquitectura i de les arts visuals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada